Alkakmazástehnikai útmutató homlokzati festékekhez

Alapozás

Ezután jöhet a mélyalapozóval történő festés. Az alapozás a következő funkciókat tölti be: rögzít, szigetel (ezáltal nem lépnek reakcióba a festékbevonat összetevői a falban található különböző kémiai anyagokkal), kialakítja a kötési készséget, jó tapadási felületet biztosítva ezzel a falfestéknek, valamint beállítja az alapfelület nedvességfelvevő képességét, így az nem a festékbevonatot szívja magába, hanem az általában a bevonatnál jóval olcsóbb alapozót, így a festék felhordása gazdaságosabb és könnyebb is lesz.

Mire kell figyelni a festékbevonat felhordása során?

  • A bevonatrendszerek képzésénél mindig figyeljünk arra, hogy a fal felől kifelé haladva mindig egyre nagyobb legyen a kötőanyag koncentrációja, mert fordított esetben a réteg megreped, ráncosodik vagy akár el is válik az alaptól. Tehát a hígabbtól a tömény felé haladjunk mindig a munkálatok során!
  • A megfelelő védelmi, fedési, ellenállósági és egyéb hatások elérése érdekében a festékbevonatnak megfelelő vastagságúnak kell lennie, ezért mindig tartsuk be a gyártó által előírt vastagságot, ne spóroljunk rajta, mert hosszú távon nem fog megtérülni az a néhány deciliternyi falfesték, melyet megspórolhatunk, ha cserébe foltos, vagy repedezett lesz a felület. Az általános rétegvastagság 2 bevonat esetén legalább 70-80 mikrométer, illetve minimum 300 g festék/m2.
  • Az esetek nagy részében több festékréteg szükséges a végső eredmény eléréséhez, ezt a felépítést nevezzük bevonatrendszernek.
  • Ne feledkezzünk meg az időjárási tényezőkről sem! Kültéri falfesték felhordásánál logikus követelmény, hogy ne legyen fagypont alatti a hőmérséklet. A legtöbb festékanyag esetén (pl. diszperziós festékek) legalább +5 oC az előírt minimum hőmérséklet felhordás során, illetve az azt követő végső száradás ideje alatt.
  • Csapadékos időben nem túl célszerű homlokzatfestést végezni, nem csak a festőknek, hanem a kültéri falfestéknek sem esik jól a nyakon öntés. Ám kaphatóak ma már olyan anyagok, melyeket nem tesz tönkre az eső, ha netán homlokzatfestés közben hirtelen leszakadna az ég.
  • Szeles időben kétféle hátrányos hatást kell figyelembe venni. Az egyik, hogy a festés közben a levegőbe kerülő festékrészecskéket felkapja és elhordja a szél, így akár még a pár házzal arrébb parkoló éjfekete autó is a mi házunk színét fogja magán viselni – a tulaja határozott nemtetszése ellenére. Valamint a szeles idő szárítja a felhordásra kerülő festéket, így előfordulhat, hogy már az ecseten elkezd száradni és meghártyásodik, ami semmiképpen sem pozitívum. Ezért ha lehet, kerüljük az erős szélben történő homlokzatfestést.
  • Festés közben sűrűn keverjük meg a kültéri falfestéket!

Ezután mi a teendő?

Mostanra már az Ön birtokába került számos információ a kültéri falfestékekkel kapcsolatosan, de arra buzdítjuk, hogy még ne hagyja abba az informálódást! Többi aloldalunkon még sok hasznos tudnivalóról olvashat, valamint a „Referenciák” menüpont alatt olyan vásárlók tapasztalatairól olvashat, tekinthet meg képeket, videókat, akik már kiválasztották, használták, és azóta is élvezik a számukra – és minden bizonnyal az Ön számára is – legideálisabb kültéri falfestéket. Kalkulátorunkkal kiszámíthatja az Ön épületére szükséges anyag mennyiségét és árát. Ha pedig vásárlás mellett dönt, vagy bármi kérdése merülne fel a kültéri falfestékekről, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségünk bármelyikén.

Megjegyzés: a fent leírtak nem nyújtanak teljes körű információt, nem helyettesítik a szakember tapasztalatát. Festést egyénileg mindenki csak saját felelősségre végezzen!

Scroll to Top
Scroll to Top