Hogyan válasszunk festő szakembert?

10 hasznos tipp festő szakember választásához

Ötletek, tippek a megfelelő kivitelező kiválasztásához, hogy hosszú évekig megelégedettséggel nézzük házunk, otthonunk homlokzatát.

A homlokzatfestés egyéni megvalósítását kevés ember vállalja be, és tudja saját maga kivitelezni. Aki igen, az pénzt takaríthat meg azzal, hogy nem hív festőt, viszont cserébe az idejét kell feláldoznia a munkálatokra, valamint körültekintően informálódnia kell a festés technikáiról.

Ehhez sok hasznos tudnivalót lehet találni oldalunkon, most itt azonban álljon 10 tanács azoknak, akik festő szakembert szeretnének hívni a kültéri falfestéshez. Ezek a javaslatok segítenek döntésre jutni azzal kapcsolatban, hogy hogyan válasszunk festőt, vajon az adott szakember felkészült, profi, jó hozzáállású, és megfelel-e az elvárásainknak.

1. Jellemezzük minél konkrétabban az elvégzendő munkát:

Ha több festőnél érdeklődünk, több ajánlatot szeretnénk összehasonlítani, nagyon fontos, hogy ugyanarról a munkáról beszéljünk, és ugyanazokat az információkat adjuk át az összes festőnek.

Legyünk minél konkrétabbak: soroljuk fel, milyen munkálatokat várunk el, pontosan milyen területeken, felületeken szükséges a festés, milyen anyagot szeretnénk falunkon látni (milyen színű, mennyire fényes, milyen textúrájú legyen) és mikorra tervezzük a festés időpontját. Érdemes kicsit hosszabb időintervallumot rászánni a kültéri festésre, ha a szakember épp nem ér rá, vagy munkálat közben valami miatt időbeli csúszás alakulna ki, akkor se okozzon problémát nekünk a dolog.

2. Az elején menjünk rá a mennyiségre:

Ahhoz, hogy a munka a lehető legjobb minőségű legyen, nagy mennyiségű ajánlat begyűjtése szükséges. Kérjük be a lehető legtöbb festőtől a lehető legtöbb ajánlatot, hogy aztán minél több szempont alapján válogathassunk közülük. Érdemes mindenkitől írásos ajánlatot kérnünk (pl. e-mailben), hogy rendszerezhessük, és könnyen áttekinthessük azokat, ha mérlegelni szeretnénk a köztük lévő különbségeket.

3. Mi a javasolt festési eljárás?

Kérdezzük a festő szakembert az általa végzendő eljárásokról, a használni kívánt anyagokról.

  • Mivel és hogyan tisztítja, készíti elő a felületet?
  • Mivel és hogyan alapozza le azt (milyen típusú és márkájú alapozót használ)?
  • Mivel és hogyan végzi magát a festést (festék típusa, márkája, sűrűsége, fényessége, színek, festékrétegek száma, stb.)?

4. Hogyan történik a berendezési tárgyak védelme?

Érdeklődjük meg a kivitelező szakembertől, hogyan fogja megvédeni festésnél a környező tárgyakat, pl. kültéri falfestésnél védi-e valahogy a közeli épületeket, autókat vagy éppen a kertet, medencét, növényeket, stb., beltéri falfestésnél a bútorokat, tárgyakat, a padlót, a lefesteni nem kívánt falrészeket, stb.

5. Időzítés

Mikor kezdik el, és fejezik be a festési munkálatokat? Hány fő dolgozik majd ez idő alatt? Mi történik, ha nem sikerül időre befejezniük a kivitelezést?

6. Garanciavállalás

Vállal-e a kivitelező garanciát a munkára? Ha igen, akkor az anyagra is vonatkozik (természetesen csak abban az esetben, ha ő javasolta), vagy csak magára a munkavégzésre? Pontosan mit takar és meddig tart a garancia, van-e valamilyen kárpótlás (pl. árengedmény vagy díjmentes javítás), ha kivitelezési hiba történik?

7. Ajánlások

Kérjünk referenciákat a festőtől, adja meg néhány korábbi megrendelőjének a telefonszámát. Hívjuk fel őket, kérdezzük meg, hogy mik a tapasztalataik a kivitelező munkavégzésével kapcsolatosan.

8. Megjelenés

Figyeljük meg a festő vállalkozó megjelenését. Rendezett, tiszta a ruházata, ápolt a külseje? (Kivétel természetesen, ha közvetlenül munkavégzés után találkozunk vele, és még a festékes munkaruhája van rajta.) Ha hanyag, nemtörődöm benyomást kelt a külseje, akkor nagy valószínűséggel a munkájára sem fordít túlzottan nagy gondot, odafigyelést. Milyen a fellépése általánosságban, bizalmat kelt vagy épp az ellenkezőjét sugallja?

Jól adja el magát és a munkáját? Tisztában van a festéssel kapcsolatos szakkifejezésekkel, tudnivalókkal, el tudja magyarázni a folyamatokat, tud válaszolni kérdéseinkre? Ismeri az aktualitásokat, új módszereket, kellően széles a technológiai- és termékismerete, hogy a lehető legjobb anyagot és munkát tudja nekünk szállítani? El tudja érni, hogy azt gondoljuk róla, valóban ő a nekünk megfelelő szakember?

9. Felelősség

A kivitelező vállalkozó pontos a találkozókat és a telefonos visszahívásokat illetően? Ha megígér valamit, azt betartja? Általánosságban érdekli az, hogy nekünk dolgozzon, megtesz minden tőle telhetőt ennek érdekében?

10. A festék minősége (előbb válassz festéket és utána festőt)

Végül, de nem utolsósorban kérjük ki a szakember véleményét a festékkel kapcsolatosan. Neki nagy rálátása van a különböző minőségű festékanyagok széles palettájára.

Ne érjük be kevesebbel, mint a legjobb minőségű festék, hiszen a kültéri falfestés egy hosszú távú beruházás (sőt, némely esetekben, pl. a lakás eladása vagy kiadása esetén befektetésnek is minősül). Igaz, hogy egyszerre kicsit nagyobb kiadás kiemelkedő minőségű terméket venni, de azok sokkal tovább tartanak, akár évtizedekig, míg olcsóbb, kevésbé jó minőségű társaik esetében gyakori javítás és újrafestés szükséges. A minőségbe fektetett pénzünk tehát sokszorosan megtérül az évek során.

Scroll to Top
Scroll to Top